|
Hotely
|
|
Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky
Hotel und Gaststättenverband der Slowakischen Republik
The Slovak Association of Hotels and Restaurants
Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky bol založený v októbri 1993 ako dobrovoľná, nepolitická, záujmová,
odborná organizácia v Slovenskej republike so sídlom v Banskej Bystrici.
Cieľom zväzu je podporovať svojich členov v podnikateľskej činnosti a najmä:
- zastupovať a presadzovať záujmy členov, navrhovať a spolupôsobiť pri tvorbe legislatívnych a hospodárskych
opatrení pre hotelierstvo a cestovný ruch,
- vypracúvať zásady a odporúčania na poskytovanie služieb poskytovať právnu pomoc a poradenské služby,
- zabezpečovať informovanosť členov, sústreďovať a spracúvať informácie o hotelierstve a cestovnom ruch,
- koordinovať záujmy členov, zabezpečovať ich spoluprácu v obchodnej a propagačnej činnosti a v práci s
verejnosťou,
- zastupovať záujmy členov v medzinárodných mimovládnych organizáciách a spolupracovať so zahraničnými
zväzmi hotelov a reštaurácií,
- spolupôsobiť pri vytváraní vzdelávacích programov pre hotelierstvo a cestovný ruch, formulovať požiadavky
na pripravenosť absolventov odborných škôl pre prax,
- organizovať vzdelávacie programy pre pracovníkov v hotelierstve a cestovnom ruchu, organizovať zahraničné
stáže a výmeny,
- spolupracovať s výrobcami hotelových a reštauračných zariadení, dodávateľmi tovaru a služieb,
- koordinovať a zabezpečovať účasť na medzinárodných výstavách cestovného ruchu, hotelierstva a gastronómie,
- spolupracovať pri vydávaní odbornej literatúry a časopisov,
- rozvíjať systémy rezervovania a podporovať zapojenie do medzinárodných sietí rezervovania.
Na plnenie programových cieľov sú zriadené pracovné komisie:
- pre ekonomiku a stratégiu hotelových a reštauračných služieb,
- pre etiku podnikania a vzťahy s obchodnými partnermi,
- pre technologické trendy, štandardizáciu služieb a vzťahy s výrobnými partnermi,
- pre marketing a prácu s verejnosťou,
- pre ľudské zdroje a vzdelávanie,
- pre medzinárodné vzťahy.
Členskú základňu tvoria:
1) riadni členovia - právnické alebo fyzické osoby, ktoré podnikajú v hotelierstve a v
pohostinstve,
2) pridružení členovia - právnické alebo fyzické osoby a nezávislé fyzické osoby, ktoré majú
záujem o spoluprácu so zväzom a jeho členmi.
V súčasnosti má Zväz 130 členov.
O činnosti zväzu priebežne informuje verejnosť mesačník Cestovateľ a členov Obežník ZHR SR.
V súčasnom období sme iniciovali novelizáciu resp. spracovanie úplne novej vyhlášky č. 125/95, ktorá rieši kategorizáciu
ubytovacích a pohostinských zariadení, keďže súčasné znenie neakceptuje doterajší stav hotelov a nerieši otázku kvality
poskytovaných služieb komplexne. Našou snahou je nový materiál koncipovať ako odporúčanie pre ubytovacie zariadenia,
ktoré budú vychádzať z medzinárodných zvyklostí v tejto oblasti s dôrazom za zvyšovanie prestíže a kvality poskytovaných
služieb v slovenskom hotelierstve a pohostinstve.
Od roku 1997 sa pod záštitou Zväzu hotelov a reštaurácií SR realizuje program "Možnosť voľby ako služba
zákazníkom". Na Slovensku je program mimoriadne aktuálny v súvislosti s požiadavkami "Zákona o ochrane nefajčiarov", ktorý
vstúpil do platnosti 1. 7. 1997. Tento program je oficiálne uznaný vybranými kontrolnými orgánmi ako alternatívne riešenie
požiadaviek uvedeného zákona.
Od roku 1998 sa Zväz hotelov a reštaurácií SR pripája ku iniciatíve IHEI, ktorú Medzinárodná asociácia hotelov a reštaurácií
IHRA nazvala GREEN MANAGEMENT. Ide o iniciatívu organizovanú pod záštitou Charlesa princa Waleského a jej cieľom je
podporovať aktivity hotelového priemyslu pre zlepšovanie životného prostredia znižovaním odpadu a emisií.
|
|